Přeskočit na obsah

Den stromů

Koncem října už tradičně s dětmi slavíme Den stromů. Stromy jsou totiž pro náš život velmi důležité a chceme k nim u dětí vypěstovat kladný vztah už od útlého věku. 

Třída Berušek využila areál v okolí školy, kde můžeme nalézt zastoupení všech jejich nejznámějších druhů. Děti při jejich poznávání použily Atlas stromů a keřů. Sbíraly spadané listí a pozorovaly pod lupou jejich strukturu. Hmatem poznávaly větvičky i kmeny stromů.  Vydaly se pozorovat nedávno nově zasazené stromy i do parku v naší vesnici. Ve školce si nasbírané listy vylisovaly a připravily si ho pro další kreativní tvoření. Nechyběla ani výstavka nasbíraných plodů. 

Děti ze třídy Rybiček se vypravily za stromy do lesa. Vyhledávaly rozdíly mezi stromy jehličnatými a listnatými a mezi jejich zbarvením. Stromům k svátku v lese vytvořily ozdoby z nasbíraných přírodnin, poskládaly srdíčko z bílých křemínků a také „dort“ z přinesených jablíček. Na něm si ale místo stromů více pochutnají lesní zvířátka, ale jak děti usoudily,  bude jim po jejich návštěvě určitě veseleji. 

Nakonec stromům k svátku děti zazpívaly písničku. 

Děti ze třídy Žabiček se také vypravily do lesa. Poznávání stromů už je pro ně hračka, předškoláci rozlišovali jednotlivé druhy podle názvu, plodů, listů nebo jehličí. Některé děti dokonce dokázaly rozlišit smrk od jedle podle šišek. Zkoušely si pohladit kmeny a rozlišovat je podle kůry. Den stromů se vydařil i díky krásnému počasí a děti už vědí, že stromy jsou našimi kamarády a je třeba je chránit.