Přeskočit na obsah

Den stromů – projektový den 4. a 5. třídy

Žáci 4. a 5. ročníku naší základní školy se zúčastnili vzrušujícího projektového dne s názvem „Den stromů“. Tento den byl plný zajímavých aktivit a úkolů, které měly za cíl prohloubit znalosti dětí o stromech a přírodě, a zároveň rozvíjet jejich dovednosti v různých předmětech.

Den začal rozdělením žáků do menších skupin, které pak postupně procházely různými stanovišti. Na každém stanovišti čekal na děti jiný úkol, který musely splnit. Jedním z nejoblíbenějších stanovišť bylo řešení matematických úloh s následným skenováním QR kódů, které jim pomohlo nalézt správné názvy stromů. Tato aktivita spojila moderní technologie s klasickou matematikou, což děti bavilo.

Další stanoviště se zaměřilo na poznávání stromů. Žáci měli za úkol identifikovat různé druhy stromů podle listů a plodů. Tato aktivita pomohla dětem lépe porozumět rozmanitosti přírody kolem nás.

V českém jazyce se děti věnovaly přiřazování vět, a kromě toho měly za úkol napsat svou vlastní „životabáseň“ – báseň inspirovanou stromy a přírodou. Tato kreativní aktivita umožnila žákům vyjádřit své pocity a myšlenky poetickou formou.

Pozadu nezůstaly ani předměty jako angličtina a vlastivěda. Žáci se přiučili nová slovíčka a snažili se zorientovat v mapě ČR, při hledání nejstarších stromů České republiky.

Po splnění všech úkolů čekala na děti sladká odměna, což byl příjemný závěr náročného, ale zábavného dne. Projektový den „Den stromů“ byl skvělou příležitostí, jak spojit učení s praktickými aktivitami a ukázat dětem, že vzdělávání může být zábavné a interaktivní. Tento den nejen prohloubil znalosti žáků o přírodě, ale také podpořil jejich týmovou spolupráci, kreativitu a schopnost řešit problémy.

S. Blinková, D. Plesníková