Přeskočit na obsah

Technický jarmark

V pátek 27. září jsme se vydali s celou naší třídou na Technický jarmark do firem Retigo s.r.o. a Chuděj s.r.o. V 8:00 nás vyzvedl autobus před školou a zavezl nás do firmy Retigo v Rožnově pod Radhoštěm. U vchodu už na nás čekala paní, která nás prováděla firmou. Zavedla nás na krátkou přednášku o Střední průmyslové škole strojírenské na Vsetíně. Byli jsme seznámeni se studijními obory, domovem mládeže a o všech ostatních důležitých věcech o škole.

Poté nás paní zavedla do místnosti, ve které byly vystavené výrobky firmy. Dozvěděli jsme se, jak konvektomaty fungují, kde se prodávají a spoustu dalších věcí. Dále nás provedli po celé výrobně, kde jsme se mohli podívat na různé stroje a jak to všechno funguje. Tím prohlídka firmy Retigo skončila a autobus nás zavezl do další firmy s názvem Chuděj v Hutisku-Solanci.

Po firmě nás prováděl pán, který nám všechno popisoval a odpověděl na všechny naše dotazy. Mohli jsme vidět, co jaký stroj vyrábí a o co se starají zaměstnanci, kteří mají stroj na starosti. Prošli jsme všechny budovy, které firma má. V první byla kancelář a různé stroje, ve druhé budově jsme mohli vidět náhradní formy na součástky, které kontrolovali a promazávali a také vyráběli nové formy, pokud na ně dostali návrh. Nakonec jsme šli do třetí a poslední budovy, ve které balili různé plastové součástky do krabic a sestrojovali nový stroj. Tím byla naše exkurze u konce a my bychom chtěli poděkovat firmám, které se nám věnovaly a seznámily nás s chodem firmy. 

Elena Orságová a David Karafiát za celou devátou třídu.