Přeskočit na obsah

Extrakce chlorofylu s žáky 5. ročníku

V pátém ročníku jsme se s žáky pustili do fascinujícího pokusu s extrakcí chlorofylu ze zelených listů. Tento experiment jsme prováděli za studena, což znamená, že jsme listy nerozvařovali, ale jemně je rozdrtili a smíchali s lihem. Po několika minutách jsme získali zelený výluh, který jsme následně podrobili dalším zkoumáním.

Pomocí UV lampy jsme testovali fluorescenční vlastnosti chlorofylu. Když jsme na výluh posvítili UV světlem, žáci byli nadšeni, když viděli, jak chlorofyl září jasně červenou barvou. Tento jev je způsoben tím, že chlorofyl absorbuje světlo v UV spektru a následně ho vyzařuje v červené oblasti viditelného spektra.

Na závěr jsme se pustili do papírové chromatografie, abychom zjistili barevné složení výluhu. Proužek filtračního papíru jsme ponořili do rozpouštědla. Po několika minutách se na papíře objevily různé barevné pruhy, které ukazovaly, z jakých pigmentů se chlorofyl skládá. Žáci byli fascinováni, když viděli, že kromě zeleného chlorofylu obsahují listy i další barviva.

Tento pokus nejenže rozšířil jejich vědomosti o přírodních vědách, ale také podpořil jejich zájem o objevování světa kolem sebe. Vidět nadšení v jejich očích a jejich touhu po poznání bylo pro mě jako učitele nesmírně inspirující. Podpora žáků v tom, co je baví, a jejich touha objevovat nové věci je klíčem k úspěšnému vzdělávání.