Přeskočit na obsah

Exkurze Štramberk

Ve středu 25.9.2024 se uskutečnila exkurze 6. a 7. třídy do Štramberka. V Muzeu Šipka se žáci zúčastnili výukového programu Pravěké umění, kde se blíže seznámili s výtvarným projevem pravěkých lidí. Ve druhé části si pak sami vyzkoušeli různé techniky: tvorbu z hlíny, kresbu uhlem a následně malbu.

Návštěva jeskyně Šipka byla bohužel zrušena z důvodu povodní a jejích následků. Náhradní program proběhl na skále Rudý, kde lze najít zkamenělé mořské dno. Žáci se dozvěděli více o životě neandrtálců, jejich nástrojích a stylu života. Sami si vyzkoušeli vykřesat jiskry k zapálení ohně.

Na náměstí na nás čekala skupinová hra Tajemné město, kdy žáci plnili zadané úkoly na pracovních listech. Poté jsme si užili chvíli volna s občerstvením a většina z nás ochutnala Štramberské uši.

Následovala prohlídka Muzea Zdeňka Buriana. Malíře a ilustrátora, který se věnoval pravěkým tématům a mohli jsme obdivovat jeho malby, perokresby i návrhy k animovaným filmům.

Na závěr jsme vystoupali na štramberskou Trúbu. Počasí nám přálo, byla ostrá viditelnost, a tak se nám naskytl pěkný výhled do okolí.