Přeskočit na obsah

Svatá Anna – chladno z rána

Tak taková pranostika se váže k 26. červenci, kdy svátek slaví všechny Anny, Aničky, Andulky … v Rožnově pod Radhoštěm se v této době každoročně koná tradiční krojovaná Anenská pouť. Oslava svátku valašské patronky sv. Anny je spojená s krojovaným procesím z rožnovského farního kostela Všech svatých do Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě, kde se nachází kostel sv. Anny.

                I letos, v neděli 28. července, probíhala v areálu Dřevěného městečka lidová slavnost s nabídkou pouťového zboží; historické kolotoče, kejklířská a akrobatická vystoupení, loutkové divadlo pro děti, hudební vystoupení AV BLUES & SWING na pódiu u rybníčka, pěveckého sboru HAFERA v kostele sv. Anny a hlavní program Souboru písní a tanců Javořina na komorním amfiteátru, jehož součásti bylo právě vystoupení Dětského folklorního souboru Soláněk.

A jak Soláněk „přišel“ k tomuto vystoupení? Jelikož se ve „folkloru“ pohybuji od svého dětství, mám spoustu známých, kamarádů a přátel mezi muzikanty i tanečníky… Jednoho dne mě oslovili manželé Dravečtí – vedoucí Souboru písní a tanců Javořina, zda bychom se k nim mohli přidat a připravit program na Anenskou pouť. Takový návrh mě překvapil, potěšil, a proto jsem oslovila rodiče, zda jsou ochotni vodit své děti i o prázdninách na zkoušky, zda budou 28.7. doma, zda se zúčastní tohoto vystoupení…. Vše se povedlo 😊 Na pódiu Dřevěného městečka se představilo 18 tanečníků a tanečnic; předvedli se nejenom ve figurálních tancích, ale také jako sóloví zpěváci či herci v pásmu Školácký.

Již dříve mě kontaktovali pracovníci programového oddělení rožnovského skanzenu, zda bychom se mohli se Soláňkem zúčastnit víkendových akcí. Bohužel vždy vyžadují alespoň hodinové vystoupení, na které si v současném složení netroufneme. A tak jsem vděčná i za malé vystoupení, které pro děti znamená obrovskou zkušenost. Naplněné hlediště, dlouhý potlesk a společnou „děkovačku“ s dospělým souborem Javořina jsme si moc užili.

                                                                                              Mgr. Lucie Koryčanská