Přeskočit na obsah

Pasování na čtenáře

,, Ve jménu pohádek, románů a básní, jménem všech literárních hrdinů a světů, za všechny spisovatele, knihovníky a učitele vás nyní pasuji na rytíře Řádu čtenářského. Mějte v úctě slovo a ochraňujte knížky. Buďte jejich dobrými čtenáři.´´

Tuto pasovací řeč si vyslechli na začátku června v Karasově knihovně žáci 1.třídy. Nejdříve ale museli před paní knihovnicí, panem starostou a místostarostou ukázat, jak se naučili číst a jak se umí ke knihám správně chovat. Aby se nebály, přišla je povzbudit Amálka – holčička z knížky, která má se čtením trochu problém. Naše děti ale ukázaly, že se celý rok pilně učily a s písmenky už jsou kamarádi.

Děti složily slib, dostaly čtenářský průkaz na rok zdarma, malé dárky a knížku Kouzelné brýle, která byla napsána a ilustrována výhradně pro tuto akci a v běžné knihkupecké síti se nedá koupit.

Pasování na čtenáře je slavnostní obřad, kterým se oslavuje okamžik, kdy děti začínají samostatně číst. Tento rituál má za cíl povzbudit děti k lásce ke čtení a ke knihám. Je také důležitým krokem k podpoře čtenářské gramotnosti. Děti získávají pocit úspěchu a motivace k dalšímu čtení. Proto děkujeme paní knihovnici Marušce Fajkusové, Renatě Vinklerové a Martině Pospíšilové z knihovny z Rožnova p/R.  za zorganizování této hezké akce.