Přeskočit na obsah

Exkurze do Zlína

Ve středu 24.4.2024 se žáci 8. a 9.třídy vydali na exkurzi do Zlína. Dopoledne strávili ve Filmovém uzlu – filmových ateliérech na Kudlově, kde si vyrobili vlastní animované filmy.

Tomuto workshopu předcházela pečlivá příprava ve škole. Každá skupina si vymyslela vlastní příběh, který zakreslila jako storyboard (nákres jednotlivých scén a dějů), dále vyráběli figurky, scény, kulisy apod. Byl to pořádný balík věcí a výkresů, se kterými jsme dorazili k jednotlivým pracovním stolům ve studiu a pustili se do filmování. Za pouhé dvě hodiny, i s úvodem lektorky, zvládli žáci vytvořit krátké filmy. Nyní na projektu pokračujeme a dotváříme zvuk s hudebním doprovodem.

Po tvůrčí činnosti jsme si prohlédli „Patro legend“, které se věnuje historii vzniku a vývoji filmových ateliérů ve Zlíně. Výstavou nás provázel Zdeněk Krupa, bývalý kameraman slavného animátora Karla Zemana. Přiblížil nám osobnosti, které jsou s tímto výjimečným místem spojeny, dále předvedl dobové projekce reklam a filmů i krásné filmové plakáty.

Po náročném kreativním dopoledni nás čekal zasloužený rozchod v centru Zlína, abychom načerpali sílu na další program, který byl spjat s rozvojem města Zlína a firmou Baťa v meziválečném období první republiky.

Zavítali jsme do Baťova institutu „14 – 15“ nacházejícího se v budově bývalé továrny, kde jsme navštívili rozsáhlou expozici „Fenomén Baťa“. Během poutavého výkladu jsme se dozvěděli o počátcích i velkovýrobě firmy Baťa, prohlédli si původní výrobní linku i rozsáhlou sbírku obuvi. Další část expozice „Zikmund a Hanzelka“ byla věnována těmto legendárním cestovatelům.

Nakonec nás čekala prohlídka původního výtahu s kanceláří J.A.Bati ve zlínském mrakodrapu „21“, postaveného ve funkcionalistickém stylu. Překvapilo nás, jak je tato stavba pokrokově technicky vybavená. Pojízdná kancelář měla vlastní klimatizaci, umyvadlo s tekoucí vodou, telefonem. Jednotlivá patra kanceláří fungovala ve stylu open space, byla vybavena automaticky regulovanou klimatizací, potrubní poštou, rozhlasem atd. Výtahem jsme dojeli až do nejvyššího patra, kde na nás čekal úchvatný výhled na celé město z terasy mrakodrapu.

I po takto náročném dni panovala po cestě zpět v autobuse dobrá nálada a veselou atmosféru podtrhával zpěv žáků. Den ve Zlíně jsme si všichni užili naplno.